Spina bifida'nın belirtileri açıklığın yeri ve genişliğiyle bağıntılıdır. Hastaların çoğunda bacaklarda güçsüzlük görülmektedir. Daha ağır olgularda ise tam bacak felçlerine rastlanır. Açıklık ne denli yukarıda(baş yönünde daha yakın) ise belirtilerin şiddeti de o denli fazladır.
Spina bifida'lı hastalar ciddi barsak ve mesane sorunları yaşayabilir, çünkü ilgili işlevleri kontrol eden omurilik bölümleri tutulmuştur. Bu bozukluklar genelde barsak veya mesanenin boşalmasının yapılamaması şeklindedir, bu da yaşamı tehdit edici ağırlıkta enfeksiyonlara yatkınlık sağlar.
Spina bifida ile görülebilen bir başka durum ise hidrosefali'dir. Hidrosefali normalde beyin içinde dolaşan sıvının artışına bağlı olarak ventrikül adı verilen boşlukların genişlemesi demektir. Bu sıvıya Beyin Omurilik Sıvısı denir. Beyin ve omurilikteki sinir dokusunun nemli kalmasını sağlar. Beyin ve omurilik bu sıvının içinde adeta yüzer. İşte herhangibir nedenle bu sıvının miktarındaki artış hidrosefali'ye, dolayısıyla kafası içinde basınç artımına ve bu da beyin dokusunun basılanması sonucu sinir dokusu harabiyetine yolaçar. Spina bifida'lı çocuklarda ayak ve kalça şekil bozuklukları, omurga eğrilikleri gibi kemik sorunlarına da rastlanabilir.
Zeka değişik derecelerde etkilenir. Bazı olgularda zeka normalken, bazılarında çeşitli derecelerde zeka gelişim bozukluklarına rastlanabilir.
http://www.spinabifidaturkey.com/smf/index.php?topic=3998.0 adresinden alınmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder