28 Mart 2012 Çarşamba

Spina Bifida Nedir





Spina bifida omurganın doğumsal olarak açık olmasıdır. Bu durum görece küçük bir yerde olabileceği gibi geniş bir alanı da ilgilendirebilir. Spina bifida'nın ileri şekillerinde sinir dokuları dışarı doğru yer değiştirip yaralanmaya ve enfeksiyonlara açık hale gelebilir. 
Spina bifida gelişme oranı toplumdan topluma değişmektedir. Genelde sosyoekonomik durumla spina bifida'nın açığa çıkması arasında eksi bir bağıntı vardır. Yani, sosyoekonomik düzey arttıkça toplumda spina bifida'ya rastlanması azalmaktadır.Spina bifida'da omurganın omurilik ve sinirleri sakladığı kanalda oluşan bir gelişme geriliği sonucu bebeğin sırtında bir kese daha doğumda fark edilebilir. Bu kesenin içinde sinir doku bulunabilir. Bazı ileri olgularda omuriliğin kendisi bu kese içine doğru yer değiştirmiştir. 

Spina bifida'nın ağırlığı bir çok faktörlerce belirlenir. Bunlar açıklığın omurların hangi bölümünde oluştuğu, omurganın ne derecede şekil değiştirdiği ve bebeğe ait ek sağlık sorunlarının olup olmadığıyla ilintilidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder